Jedzenie nad polskim morzem to jedna z tych rzeczy, która jest jednym z tych czynników decydującym o pobycie w tym właśnie miejscu. Morze Bałtyckie to nie tylko piaszczyste plaże, ale rozliczne restauracje, gdzie serwowane są różnego rodzaju dania. Co należy zjeść, będąc nad polskim morzem?
Obowiązkowe ryby do zjedzenia nad polskim morzem
Skoro Polska, to należy zapoznać się z rodzimymi gatunkami ryb, jakie każdego dnia wyławiane są z Bałtyku. O jakich rybach jest dokładnie mowa? Oto ich lista:
- flądra – jeden z najpopularniejszych gatunków, który prawie zawsze serwowany jest na świeżo. Prawie – ponieważ dużo to zależy od restauracji (dlatego też należy sprawdzać opinie o danych miejscach). Wyróżnia się asymetryczną budową ciała i tym, że najczęściej przebywa ona zakopana w mule.
- dorsz – ryba, której połów jest coraz mocniej ograniczany. Najczęściej można spotkać ją na terenie Cieśnin Duńskich do Zatoki Botnickiej. Długa ryba, którą można najczęściej spotkać na głębokości 220 m.
- belona – ryba, która najczęściej występuje w płytkich wodach przybrzeżnych południowego Bałtyku. Ryba z gatunku drapieżników. Belona ma długie ciało, które w swoim kształcie przypomina strzałę. Jej paszcza nieco przypomina dziób ptaka.
- makrela – nie zawsze dostępna, ponieważ nie zawsze ta ryba dostępna jest w polskich wodach. Dużo zależy to od wlewów z Morza Północnego. To dlatego mówi się o niej, że jest to ryba wędrowna, która może (ale nie musi) gromadzić się w dużych ławicach.
Jest jeszcze wiele gatunków polskich ryb, jakie konieczne trzeba spróbować nad Bałtykiem. Takie, które są konieczne podsmażone, podane ze smaczną, świeżą surówką.
Faktycznie dostanie makreli to rosyjska ruletka, ale jak już się pojawia to jest przepyszna!